SEO, Spletna stran | 4 min branja

V 7 korakih do pravilne prenove spletne strani - 5/7: optimizacija

Damijan Vešligaj
Napisal/a: Damijan Vešligaj
V 7 korakih do pravilne prenove spletne strani - 5/7: optimizacija - Kraft&WerK

Pred optimizacijo vaše spletne strani je pomembno, da spletno stran izdelate ter jo testirate. Optimizacija za spletne iskalnike (v nadaljevanju SEO) ni namenjena zgolj hitremu reševanju težav pri razvrstitvi vaše spletne strani v spletnem iskalniku. Dober SEO pomeni spremembo vaše strategije z dobrimi in uspešnimi praksami. Vzdrževanje vaše spletne strani pa je temelj dobre optimiziranosti.

Prenesite si preglednico, ki vam bo v pomoč pri optimizaciji vaše nove spletne strani.

Osnove

Pri gradnji strani bodite pozorni na to, da so strani kompatibilne z vsemi pomembnejšimi oz. najbolj uporabljanimi brskalniki. Poskrbite za prijazne 404 strani (sporočilo napake o neobstoječi povezavi). Vseeno pa poskrbite, da so taka sporočila redka, saj to ne ustvari le negativne uporabniške izkušnje, temveč hkrati prekine iskanje po iskalniku. Zato preverite svojo stran z orodjem za testiranje prekinjenih povezav (broken link checker). Namestite robots.txt in sitemap.xml datoteki in s tem olajšajte iskalnikom indeksiranje vaše strani. Prav tako preverite črkovanje in slovnico.

Dostopnost in deljenje

Omogočite obiskovalcem, da se prijavijo na prejemanje vaših novic in dodatnih informacij. Dodajte možnost enostavnega deljenja vaših vsebin na socialnih omrežjih ali e-pošti.

Analitika

Namestite orodje za analitiko obiska spletnega mesta (npr. Google Analytics) in spoznajte tudi naprednejše funkcije le-tega. V veliko pomoč vam bo pri kreiranju novih vsebin in spoznavanju obnašanja obiskovalcev vaše spletne strani.

Ključne besede

Preverite, ali ste s ključnimi besedami pokrili pomembna področja in interese vaših obiskovalcev. Uporabite jih v naslovih, izvlečkih, meta opisih in vsebinah.

Preusmeritve

Premestitev strežnika lahko zahteva začasno preusmeritev določenih povezav na vaši spletni strani. Te preusmeritve (pojavljajo se pod kodo: status code 302) zagotavljajo, da Google v svojem pomnilniku obdrži stare povezave, ki uporabnikom omogočajo dostop do prejšnjih različic spletne strani tudi po premestitvi strežnika.

Navigacija

Hierarhija spletne strani naj bo jasna in pregledna, navigacija po njej pa enostavna in intuitivna.

Oblikovanje in postavitev

Kritično presodite ali je strukturiranje spletne strani dovolj jasno, uporabniku prijazno in pregledno. Preverite tudi kakovost HTML in CSS kode. 

Podpora mobilnim napravam

Število uporabnikov mobilnih naprav pri brskanju po spletu počasi začenja prevladovati – zato nikakor ne pozabite na mobilno različico vaše spletne strani. 

Hitrost delovanja

Hitrost nalaganja posameznih strani je ena izmed metrik, ki jo iskalniki upoštevajo pri rangiranju spletnega mesta. Uporabite orodja za merjenje hitrosti spletnih strani – številna vam bodo ob podajanju rezultatov tudi priporočila izboljšave (npr. Googlov Page Speed Insights) .

Priprava na objavo

V roke vzamite preglednico opravil za postavitev nove ali prenovljene spletne strani in preverite, ali ste odkljukali vse točke tega procesa. Določite datum objave.

Sedaj lahko s ponosom razglasite, da obvladate osnove optimizacije za spletne brskalnike. Vaša stran je optimizirana za mobilne naprave, preusmeritve so pravilno urejene in hitrost nalaganja optimalna. Čestitamo!

In kako naprej?

Ste pripravljeni, da sedaj vaša spletna stran zaživi? V naslednjem zapisu o objavi spletne strani preverite, na kaj morate biti pozorni in kakšne pasti vas čakajo.

In ne pozabite: samo za vas smo pripravili edinstveno preglednico, s katero boste lažje in bolj učinkovito sledili prenovi vaše spletne strani. Snemite svoj izvod tukaj!

New Call-to-action